sonnoqte.az
Xəbər başlıqları
  • 09:26 – İlham Əliyev Xameneyiyə başsağlığı verdi 
  • 11:33 – Prezidentlərin iştirakı ilə açılış mərasimi keçirilir - FOTOLAR - YENİLƏNİB 
  • 13:05 – Lukaşenkodan Şuşada traktor hədiyyəsi - FOTOLAR 
  • 10:54 – Əliyev Lukaşenkonu Füzulidə qarşıladı - FOTOLAR 

Əti kələmə büküb yeyin – Xərçəngə qarşıdır

1-06-2023, 08:51 148 dəfə baxılıb

Əti kələmə büküb yeyin – Xərçəngə qarşıdır


Kələm qızardılmış ətin orqanizmə kanserogen təsirini azaldır. Kələmdə qızardılmış ətdə kanserogenlərin təsirini zəiflədən maddələr var.


“Medicina” xəbər verir ki, həkim – qastroenteroloq Konstantin Spaxovun sözlərinə görə, ət qızartması bədən üçün təhlükəli kanserogenlərin əmələ gəlməsinə kömək edir.

“Məsələn, barbekü, kabab və qrilin tərkibində heterosiklik aminlərin, polisiklik aromatik karbohidrogenlərin olması aşkar edilmişdir. Bədənə böyük miqdarda nüfuz edən bu birləşmələr xərçəngin inkişafına səbəb ola bilər.

Kələmdən əlavə, kabab və ümumiyyətlə digər ət qızartmaları həmişə hər hansı bir göyərti ilə birlikdə qəbul edilməlidir.
Yaşıl tərəvəzlər və bitkilər xlorofil ifraz edir ki, bu maddə əti qırmızı edən hemin təsirini azaldır.

Həzm sistemi hemeni həzm etdikdə, toksinlər kimi fəaliyyət göstərən maddələr əmələ gəlir. Xüsusən də toxumalara təsiri səbəbindən bağırsaq xərçəngi baş verə bilər”.






Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.
Teqlər:
ŞƏRH YAZ
OXŞAR XƏBƏRLƏR
XƏBƏR LENTİ
BÜTÜN XƏBƏRLƏR
İDMAN
MƏDƏNİYYƏT
VİDEO